● aktualizace: 14.06.20211594 dnů ● autor: jan.bretl.sommelier-mytus_cervene-vino-vzdy-dekantovat
 
  •   [x]
    Červené víno vždy dekantovat | Sommelierské služby Praha

    Červené víno vždy dekantovat

    Obecně červená vína potřebují k vrcholné kondici kontakt se vzduchem, proto se nějakou dobu před konzumací otevírají, případně přelívají do karaf, nejčastěji s velkou plochou základnou, kterým se říká lodní karafy. Ne vždy však lze doporučit neúměrně dlouhou či divokou dekantaci. Jsou oxidativnější odrůdy, které se vzduchem reagují rychleji než jiné. A existují i stará vína ve vrcholné kondici, která se mohou příliš agresivní manipulací až "rozsypat".

    Nicméně dekantace není jen výsadou červených vín, existují i mohutná a zralá bílá vína, kterým včasné otevření prospěje. Pro jejich dekanci se nejlépe hodí karafy typu "kachna", kterou lze vložit do chladící nádoby s ledem. Dobře poradit by měl prodejce či sommelier.