● aktualizace: 17.06.20211591 dnů ● autor: jan.bretl.sommelier-mytus_sklenicku-vina-na-zizen
 
  •   [x]
    Skleničku vína na žízeň | Sommelierské služby Praha

    Skleničku vína na žízeň

    To určitě nelze doporučit! Nebudeme si nic nalhávat - v letním horku, po namáhavém výkonu a podobně si tělo žádá o tekutiny, a když se v této chvíli ještě spojí chuť na něco dobrého, stačí už jen krůček. Je však dobré mít na paměti pár věcí: Jednak alkohol žízeň nehasí, ale spíše tělo odvodňuje, což zvláště v letím horku není žádoucí. A potom - žíznivý člověk má tendenci i vína vypít více a v rychlejším tempu, než by bylo zdrávo a může se rychleji opít.

    Nejlepším receptem na žízen je tedy jednoduše voda! A pokud už té chuti na něco "lepšího" neodoláme, nemělo by to být v té první žíznivé fázi čisté víno, ale alespoň slabší vinný střik, případně slabší pivo. Případně rozumným kompromisem je první sklenice vody, která udělá tu největší práci, a alkoholický nápoj si dopřejeme až následně, když už tolik "nehltáme".