● aktualizace: 17.06.20211591 dnů ● autor: jan.bretl.sommelier-mytus_smeska-jsou-slite-zbytky
 
  •   [x]
    Směska jsou slité zbytky | Sommelierské služby Praha

    Směska jsou slité zbytky

    Jedno ze smutných dědictví minulého režimu a některých nedobrých známkových vín. Bohužel se do mysli některých konzumentů zakořenil velmi hluboko. Na jednu stranu není divu, pokud jsme se dříve na litrové láhvi z bílým plastnovým uzávěrem místo názvu odrůdy dočetli informaci, že se jedná třeba o "ostravský kahan" nebo "hodonínské slunce", a vedle toho prožili i tu nevalnou chuť, vzpomínka to není příjemná.

    Nicméně dobrý vinař všude na světě i u nás, pokud dělá cuvée - tedy vína míchá, se snaží použít nejkvalitnější materiál a poměr vyladit tak, aby dosáhl co nejlepšího výsledku. Každá odrůda je totiž něčím specifická - některá má vyšší kyselinu, jiná plnější tělo, další je aromatičtější, a jiná zase dodává třeba výraznější barvu... Každou z těchto předností může vinař při tvorbě výsledného cuvée využít. A potom - spousta ikonických velmi drahých vín jsou směsi.